Showing posts with label campus interview questions. Show all posts
Showing posts with label campus interview questions. Show all posts

Thursday, April 3, 2008

CMC Interview Questions

ANALYTICAL REASONING SECTION

Directions for questions 1-5: The questions are based on the information given below

There are six steps that lead from the first to the second floor. No two people can be on the same step
Mr. A is two steps below Mr. C
Mr. B is a step next to Mr. D
Only one step is vacant ( No one standing on that step )
Denote the first step by step 1 and second step by step 2 etc.

1. If Mr. A is on the first step, Which of the following is true?
(a) Mr. B is on the second step
(b) Mr. C is on the fourth step.
(c) A person Mr. E, could be on the third step
(d) Mr. D is on higher step than Mr. C.

Ans: (d)

2. If Mr. E was on the third step & Mr. B was on a higher step than Mr. E which step must be vacant
(a) step 1
(b) step 2
(c) step 4
(d) step 5
(e) step 6

Ans: (a)

3. If Mr. B was on step 1, which step could A be on?
(a) 2&e only
(b) 3&5 only
(c) 3&4 only
(d) 4&5 only
(e) 2&4 only

Ans: (c)

4. If there were two steps between the step that A was standing and the step that B was standing on, and A was on a higher step than D , A must be on step

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

Ans: (c)


5. Which of the following is false

i. B&D can be both on odd-numbered steps in one configuration
ii. In a particular configuration A and C must either both an odd numbered steps or both an even-numbered steps
iii. A person E can be on a step next to the vacant step.

(a) i only
(b) ii only
(c) iii only
(d) both i and iii

Ans: (c)

Directions for questions 6-9: The questions are based on the information given below

Six swimmers A, B, C, D, E, F compete in a race. The outcome is as follows.
i. B does not win.
ii. Only two swimmers separate E & D
iii. A is behind D & E
iv. B is ahead of E , with one swimmer intervening
v. F is a head of D

6. Who stood fifth in the race ?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Ans: (e)

7. How many swimmers seperate A and F ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) cannot be determined

Ans: (d)

8. The swimmer between C & E is
(a) none
(b) F
(c) D
(d) B
(e) A

Ans: (a)


9. If the end of the race, swimmer D is disqualified by the Judges then swimmer B finishes in which place
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

Ans: (b)

Directions for questions 10-14: The questions are based on the information given below

Five houses lettered A,B,C,D, & E are built in a row next to each other. The houses are lined up in the order A,B,C,D, & E. Each of the five houses has a colored chimney. The roof and chimney of each housemust be painted as follows.
i. The roof must be painted either green,red ,or yellow.
ii. The chimney must be painted either white, black, or red.
iii. No house may have the same color chimney as the color of roof.
iv. No house may use any of the same colors that the every next house uses.
v. House E has a green roof.
vi. House B has a red roof and a black chimney

10. Which of the following is true ?
(a) At least two houses have black chimney.
(b) At least two houses have red roofs.
(c) At least two houses have white chimneys
(d) At least two houses have green roofs
(e) At least two houses have yellow roofs

Ans: (c)

11. Which must be false ?
(a) House A has a yellow roof
(b) House A & C have different color chimney
(c) House D has a black chimney
(d) House E has a white chimney
(e) House B&D have the same color roof.

Ans: (b)

12. If house C has a yellow roof. Which must be true.
(a) House E has a white chimney
(b) House E has a black chimney
(c) House E has a red chimney
(d) House D has a red chimney
(e) House C has a black chimney

Ans: (a)

13. Which possible combinations of roof & chimney can house
I. A red roof 7 a black chimney
II. A yellow roof & a red chimney
III. A yellow roof & a black chimney

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I & II only
(e) I&II&III

Ans: (e)

14. What is the maximum total number of green roofs for houses
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

NOTE: The questions from 15-27 are multiple choice in the paper

15. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe

Ans 5c1/ 9c1


16. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned

Ans: Rs 66/-


17. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.

Ans: Cannot be determined.


18. The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100%

Ans: 42.857%


19. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square.

Ans. 11/14

20. There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .

Ans: 3 hours.

21. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?

22. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?

23. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST .

Ans: 1:2

24. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?

Ans: Rs 13.86/-

25. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes

Ans: 6c2/10c2

26. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.

Ans : 15%

27. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ?

Ans : 57.50

28. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?

(a) x
(b) x2
(c) -x
(d) 1/x

Ans : (d)

DATA SUFFICIENCY SECTION

Directions : For questions in this section mark

(a) If condition (i) alone is sufficient
(b) If condition (ii) alone is sufficient
(c) If both conditions together are sufficient
(d) If condition (i) alone & (ii) alone are sufficient
(e) information not sufficient

1. A man 6 feet tall is standing near a light on the top of a pole What is the length of the shadow cast by the man.
(i) The pole is 18 feet high
(ii) The man is 12 feet from the pole

Ans: (c)

2. Two pipes A and B emptied into a reservoir , pipe A can fill the reservoir in 30 minutes by itself. How long it will take for pipe A and pipe B together to fill up the reservoir.
(i) By itself, pipe B can fill up the reservoir in 20 minutes
(ii) Pipe B has a larger cross-sectional area than pipe A

Ans: (a)

3. K is an integer. Is K is divisible by 12
(i) K is divisible by 4
(ii) K is divisible by 3

Ans: (c)


4. What is the distance from A to B
(i) A is 15 miles from C
(2) C is 25 miles from B

Ans: (e)

5. Was Melissa Brown's novel published?
(i). If Melissa Brown's novel was published she would receive atleast $1000 in royalities during 1978
(ii). Melissa Brown's income for 1978 was over $1000

Ans: (e)

6. Does every bird fly?
(i) Tigers do not fly.
(ii) Ostriches do not fly

Ans: (b)


7. How much does John weigh? Jim weighs 200 pounds.
(i) Toms weight plus Moes weight equal to John's weight.
(ii) John's weight plus Moe's weight equal to Twice Tom's weight.

Ans: (c)


8. Is the figure ABCD is a rectangle if
(i) angle ABC=90(degrees)
(ii) AB=CD


9. Find x+2y
(i). x+y=10
(ii). 2x+4y=20

Ans: (b)


10. Is angle BAC is a right angle
(i) AB=2BC
(2) BC=1.5AC

Ans: (e)

11. Is x greater than y
(i) x=2k
(ii) k=2y

Ans: (e)

12. A piece of string 6 feet long is cut into three smaller pieces. How long is the longest of the three pieces?
(i). Two pieces are the same length.
(ii) One piece is 3 feet 2 inches lone

Ans: (b)

13. How many rolls of wall paper are necessary to cover the walls of a room whose floor and ceiling are rectangles 12 feet wide and 15 feet long
(i) A roll of paper covers 20 sq feet
(ii) There are no windows in the walls

Ans: (e)


14. x and y are integers that are both less than 10. Is x>y?
(i). x is a multiple of 3
(ii). y is a multiple of 2

Ans: (e)

15. Fifty students have signed up for atleast one of the courses GERMAN & ENGLISH, how many of the 50 students are taking GERMANI but not ENGLISH?
(i). 16 students are taking GERMANI & ENGLISH
(ii). The number of students taking ENGLISH but not GERMANI is the same as the number of students taking GERMAN

Ans: (c)

16. Is ABCD is a square ?

A


B


X





C


D

(i) AD = AB
(ii). x=90(degres)

Ans: (e)

17. How much card board will it take to make a rectangular box with a lid whose base has length 7 inches.
(i). The width of the box 5 inches
(ii). The height of the box will be 4 inches

Ans: (c)
.

18. Did ABC company made profit in 1980?
(i) ABC company made a profit in 1979.
(ii) ABC company made a profit in 1981.

Ans: (e)

19. How much is Janes salary?
(i). Janes salary is 70% of John's salary
(ii). Johns salary is 50% of Mary's salary

Ans: (e)

20. Is x>1
(i) x+y=2
(ii) y<0

Ans: (c)

21. How many of the numbers, x and y are positive? Both x and y are less than 20.
(i) x is less than 5
(ii) x+y =24

Ans: (b)

22. Is the angle ACB is right angle

(1) AC=CB
(2). (AC)2+CB2=AB2

Ans: (b)

23. How far it from town A to town B? Town C is 12 miles east of town A
(i). Town C is south of town B
(ii). It is 9 miles from town B to town C

Ans: (c)

24. A rectangular field is 40 yards long. Find the area of the field.
(i). A fence around the boundary of the field is 140 yards long
(ii). The field is more than 20 yards width

Ans: (a)

25. An industrial plant produces bottles. In 1961 the number of bottles produced by the plant was twice the number of produced in 1960. How many bottles were produced altogether in the year 1960, 61,&62
(i). In 1962 the number of bottles produced was 3 times the number of produced in 1980
(ii). In 1963 the number of bottles produced was one half the total produced in the years 1960,1961,1962.

Ans: (e)

26. Is xy > 1 ? If x & y are both positive
(i) x is less than 1
(ii) y is greater than 1

Ans: (e)

27. Is it a Rhombus
(i) All four sides are equal
(ii) Total internal angle is 360

Ans: (e)

28. How many books are in the book shelf
(i) The book shelf is 12 feet long
(ii). The average weight of each book is 1.2 pound

Ans: (e)

29. What is the area of the circle?
(i) Radius r is given
(ii) Perimeter is 3 times the area

Ans: (a)

ARITHMETIC SECTION

1. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?

Ans: 48kmph

2. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?

Ans: 6%

3. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?

Ans: 9

4. If A/B = 3/5,then 15A = ?

Ans : 9B

5. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase?

Ans : 300%

6. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?

Ans : 315 feet.

7. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?

Ans: 360 times

8. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution

Ans: 36%

9. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?

Ans: 130 years

10. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?

Ans: 3/2 hours

11. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.

Ans: 9

12. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.


13. Which of the following fractions is less than 1/3

(a) 22/62
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1

Ans: (b)

14. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?

Ans: 1 : 2

Directions for questions 15-17: The questions are based on the information given below

Miss Dean wants to rennovate her house. She hires a plumber, a carpenter, a painter, an electrician and an interior decorator. The work to be finished in one working (Monday - Friday ).
Each worker will take the full day to do his job. Miss Dean permits only one person to work each day.
I. The painter can work only after the plumber and the carpenter have finished their jobs
II. The interior decorator must do his job before the electrician.
III. The carpenter cannot work on Monday or Tuesday

15. If the painter work on Thursday, which one of the following alternatives is possible?

(a) The electrician works on Tuesday.
(b). The electrician works on Friday.
(c) The interior decorator works after the painter does.
(d). The painter works on consecutive days.
(e). Miss Dean cannot fit all of the workers int schedule

Ans: (b)

16. If the painter works on Friday which of the following must be false?

(a) . The carpenter may works on Wednesday
(b). The carpenter and the electrician may work on consecutive days
(c). If the carpenter works on Thursday, the electrician has to work on Wednesday
(d). The plumber may work before the electrician does
(e). The electrician may work on Tuesday

Ans: (c)


17. Which argument is possible?

(a). The electrician will works on Tuesday and the interior decorator on Friday
(b). The painter will work on wednesday and plumber on thursday
(c). The carpenter will works on Tuesday and the painter on Friday
(d). THe painter will work on Monday and the carpenter on Thursday
(e). The carpenter will work on Wednesday and the plumber on Thursday

Ans: (e)


Wednesday, April 2, 2008

IBM GLOBAL SERVICES Part 1

IBM GLOBAL SERVICES
(Quantitative and Logical Aptitude)
1. A clerk multiplied a number by ten when it should have been divided by ten. The answer he got was
100. What should the answer have been?
Ans. 1
2. If Rs. 20/- is available to pay for typing a research report & typist A produces 42 pages and typist B
produces 28 pages. How much should typist A receive?
Ans. Rs. 12/-
3. The average salary of 3 workers is Rs.95 per week. If one earns Rs.115 and second earns Rs. 65
how much is the salary of the 3rd worker?
Ans. 105.
4. A 16 stored building has 12000 sq. feet on each floor. Company a rents 7 floors and company B rents
4 floors. What is the number of sq. feet of unrated floor space?
Ans. 60000
5. During a given week A programmer spends 1/4 of his time preparing flow chart, 3/8 of his time coding
and the rest of the time in debugging the programs. If he works 48 hours during the week, how many
hours did he spend debugging the program?
Ans. 18.
6. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March they installed 9 additional
machines and then disconnected 18 in August. How many were still installed at the end of the year.
Ans. 27
7. A man owns 2/3 of the market research beau rue business and sells 3/4 of his shares for Rs. 75000.
What is the value of Business?
Ans. 150000
8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of wall space will 30 cabinets require?
Ans. 45
9. A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the printer was in operation for seven
hours during the day, how many lines did it print per minute?
Ans. 420
10. From its total income, A sales company spent Rs.20, 000 for advertising, half of the remainder on
commissions and had Rs.6000 left. What was its total income?
Ans. 32000
11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she processed three times as many,
and on Wednesday she processed 4000 cheques. In the three days, she processed 16000 cheques.
How many did she process on Tuesday?
Ans. 9000
12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accounting machine ribbons was
Rs.160/-. If one dozen accounting machine ribbons cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof
machine ribbons?
Ans. Rs.15
13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques can she process in a seven and
one half hour day?
Ans. 1200
14. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given day, 30 books were issued. What
fraction remained in the racks?
Ans. 5/8
15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is less than 6400 feet. What is the
greatest possible length of one of the other tapes?
Ans. 7600
16. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later the treasurer calculated that if
the company had purchased the machine and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the
company would have saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?
Ans. Rs.34000
17. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One computer printed bills at the
rate of 9600 an hour and the other at the rate of 7800 an hour. When the first computer finished its
run, how many bills did the other computer still have to print?
Ans. 9000
18. If a salesman's average is a new order every other week, he will break the office record of the year.
However, after 28 weeks, he is six orders behind schedule. In what proportion of the remaining weeks
does he has to obtain a new order to break the record?
Ans. 3/4
19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. Inspection of the first 800
cheques indicated that 100 of those 800 had errors and were therefore available immediately for data
processing. On this basis, how many cheques would be available immediately for data processing on
that day?
Ans. 14000
20. A company figured, it needed 37.8 sq. feet of carpet for its reception room. To allow for waste, it
decided to order 20% more material than needed. Fractional parts of sq. feet cannot be ordered. At
Rs. 9/- a sq. feet, how much would the carpet cost?
(A) Rs. 324 (B) Rs. 405 (C) Rs. 410 (D) Rs. 414 (E) Rs. 685
Ans. (D) Rs. 414
21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the
price of a regular tape from Rs.24/- to Rs.23/- a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/- a
month for tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a month under the
new prices?
Ans. Rs. 87
22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men. To obtain a team with 20% women how
many men should be hired?
Ans. 8
23. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the size of the machine is increased
proportionately until the sum of its dimensions equals 156", what will be the increase in the shortest
Side?
Ans. 6"
24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended the annual company picnic. If
35% of all the employees are men, what percent of all the employees went to the picnic?
Ans. 33%
25. It cost a college Rs. 0.70 a copy to produce a Programmer for the homecoming football game. If Rs.
15,000/- was received for advertisements in the programmer, how many copies at Rs. 0.50 a copy must
be sold to make a profit of Rs.8000 ?
Ans. 35000
26. Which 3 consecutive prime numbers gives the total 49?
Ans. (13, 17, 19)
27. Rational numbers between 1 and 5 is
(A) 3 (B) 2 (C) 0 (D) Infinite (E) Finite
Ans. 5
28. A boat travels at 10km/hr in still water. It travels 14kmhr in upstream and 26km/hr downstream what is
speed of stream?
29. A cube of 3 units has 6 surfaces painted. If you cut the cube of 1 unit each how many cubes remain
unpainted on all sides?
Ans. 1
30 A person sold an article at Rs.141 at 6% loss. To gain a profit of 10%, at what price the article should
be sold?
Ans. 165
31. Three person shared bullets equally. After each of them fired 4 bullets, total no of bullets remaining is
equal to the no of bullets each of them got. What was the total number of bullets?
Ans. 18
32. 1st day of the year 1999 is Sunday and what will be last day of the same year?
Ans. Sunday
33. If a ball is dropped from 8ft and it bounces half the height each time, the total distance traveled will be
Ans. 24
34. 6 squares of equal size are placed side by side to form a rectangle whose perimeter is 182. Find the
perimeter of the single square.
Ans. 52
35. The average age of students in a class is 16. When a teacher of age 40 is added, the average
becomes 17. What is the total number of students in the class?
Ans. 23

HCL PLACEMENT PAPER – I

HCL PLACEMENT PAPER – I
1. How many of the integers between 25 and 45 are even?
(A) 21 (B) 20 (C) 11 (D) 10 (E) 9
Ans. (D) 10
2. If taxi fare was Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for
a 3-mile ride was
(A) Rs. 1.56 (B) Rs. 2.40 (C) Rs. 3.00 (D) Rs. 3.80 (E) Rs. 4.20
Ans. (D) Rs. 3.80
3. A computer routine was developed to generate two numbers (x, y) the first being a random number
between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first.
Each of the following pair satisfies the routine EXCEPT
(A) (99,10) (B) (85,9) (C) (50,7) (D) (1,1) (E) (1,0)
Ans. (A) (99,10)
4. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq. meters. A rectangular addition was built along one
entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How
many meters did the addition extend beyond the original buildings?
(A) 10 (B) 20 (C) 50 (D) 200 (E) 500
Ans. (C) 50
5. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 am and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time
was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time?
(A) 5 : 56 (B) 5 : 58 (C) 6.00 (D) 6.23 (E) 6.26
Ans. (E) 6.26
6. A 5 liter jug contains 4 liters of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 liters of the solution
spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the
resulting solution in the jug is salt?
(A) 7.5% (B) 9.5% (C) 10.5% (D) 12% (E) 15%
Ans. (A) 7.5%
7. A plane traveled k miles in the first 96 miles of flight time. If it completed the remaining 300 miles of the
trip in 1 minute, what was its average speed in miles per hour for the entire trip?
(A)
97 60
300 k
×
+
(B)
97 60
300 k
×

(C)
97 60
300k
+
(D) (E)
300 k
97 60

×
Ans. (A)
97 60
300 k
×
+
8. A merchant sells an item at a 20 percent discount but still makes a gross profit of 20 percent of the
cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the
discount?
(A) 20% (B) 40% (C) 50% (D) 60% (E) 66.6%
Ans. (C) 50%
9. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats
including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats was brown?
(A) 1/60 (B) 1/15 (C) 3/20 (D) 3/5 (E) 3/4
Ans. (C) 3/20
10. How many integers n greater than and less than 100 are there such that, if the digits of n are reversed,
the resulting integer is n + 9?
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8 (E) 9
Ans. (D) 8
11. An investor purchased shares of stock at a certain price. If the stock increased in price Rs. 0.25 per
share and the total increase for the x shares was Rs. 12.50, how many shares of stock had been
purchased?
(A) 25 (B) 50 (C) 75 (D) 100 (E) 125
Ans. (B) 50
12. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the
sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?
(A) 20% (B) 33.3% (C) 40% (D) 60% (E) 66.6%
Ans. (C) 40%
13. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the
same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works
independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3 (B) 3/4 (C) 1 (D) 2 (E) 3
Ans. (E) 3
14. A sink has 12 litres of water. Some quantity of water is taken out. If the remaining water is 6 liters less
than the water taken out then quantity of water taken out is
(A) 3 (B) 6 (C) 9 (D) 1 (E) 2
Ans. (C) 9
15. Which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3rd digit is sum of 1st and
2nd and last digit is twice the second digit.
(A) 2674 (B) 1349 (C) 3343 (D) 3678 (E) None of these
Ans. (E) None of these
16. On a straight highway, 2 cars start from the same point in opposite directions. Each travels for 8 kms
and takes left turn then travel for 6 kms. What is the distance between them now?
(A) 16 (B) 20 (C) 25 (D) 10 (E) 14
Ans. (B) 20

Monday, March 24, 2008

Infosys Test Paper 5

1. Father's age is three years more than three times the son's age. After three years, father's age will be ten years more than twice the son's age. What is the father's present age.
Ans: 33 years
2. Find the values of each of the alphabets.
N O O N S O O N+ M O O N ---------- J U N E
Ans:
3. There are 20 poles with a constant distance between each pole A car takes 24 second to reach the 12th pole. How much will it take to reach the last pole.
Ans: 41.45 seconds (2 marks) Let the distance between two poles = x Hence 11x:24::19x:?

4. A car is travelling at a uniform speed. The driver sees a milestone showing a 2-digit number. After travelling for an hour the driver sees another milestone with the same digits in reverse order. After another hour the driver sees another milestone containing the same two digits. What is the average speed of the driver.
Ans: 45 kmph (4 marks)

5. The minute and the hour hand of a watch meet every 65 minutes. How much does the watch lose or gain time and by how much?
Ans: Gains; 5/11

6. Ram, Shyam and Gumnaam are friends. Ram is a widower and lives alone and his sister takes care of him. Shyam is a bachelor and his neice cooks his food and looks after his house. Gumnaam is married to Gita and lives in large house in the same town. Gita gives the idea that all of them could stay together in the house and share monthly expenses equally. During their first month of living together, each person contributed Rs.25. At the end of the month, it was found that Rs 92 was the expense so the remaining amount was distributed equally among everyone. The distribution was such that everyone recieved a whole number of Rupees. How much did each person recieve?
Ans. Rs (Hint: Ram's sister, Shyam's neice and Gumnaam's wife are the same person)

7. Four persons A, B, C and D are playing cards. Each person has one card, laid down on the table below him, which has two different colours on either side. The colours visible on the table are Red, Green, Red and Blue. They see the color on the reverse side and give the following comment.
A: Yellow or GreenB: Neither Blue nor GreenC: Blue or YellowD: Blue or Yellow
Given that out of the 4 people 2 always lie find out the colours on the cards each person.

Infosys Test Paper 4

INFOSYS
1) There are two balls touching each other circumferencically.
The radius of the big ball is 4 times the diameter of the small
ball.The outer small ball rotates in anticlockwise direction
circumferencically over the bigger one at the rate of 16 rev/sec.
The bigger wheel also rotates anticlockwise at Nrev/sec. what is
'N' for the horizontal line from the centre of small wheel always
is horizontal.
2) 1 2 3 4
+ 3 4 5 5
----------
4 6 8 9
- 2 3 4 5
----------
2 3 4 4
+ 1 2 5 4
------------
3 6 9 8
Q) Strike off any digit from each number in seven rows (need not
be at same place) and combine the same operations with 3 digit numbers
to get the same addition. After this strike off another digit from all
and add all the No.s to get the same 2 digit No. perform the same
process again with 1 digit No.s. Give the ' no.s in 7 rows at
each stage.
3) there is a safe with a 5 digit No. The 4th digit is 4 greater than
second digit, while 3rd digit is 3 less than 2nd digit. The 1st digit
is thrice the last digit. There are 3 pairs whose sum is 11. Find
the number. Ans) 65292.
4) there are 2 guards Bal and Pal walking on the side of a wall of a
wearhouse(12m X 11m) in opposite directions. They meet at a point and
Bal says to Pal " See you again in the other side". After a few moments
of walking Bal decides to go back for a smoke but he changes his
direction again to his previous one after 10 minutes of walking in
the other(opposite) direction remembering that Pal will be waiting
for to meet.If Bal and Pal walk 8 and 11 feet respectively, how
much distance they would have travelled before meeting again.
5) xxx)xxxxx(xxx
3xx
-------
xxx
x3x
------
xxx
3xx
------
Q) Find the 5 digit No.
Hint: 5 is used atleast once in the calculation.
6) Afly is there 1 feet below the ceiling right across a wall length
is 30m at equal distance from both the ends. There is a spider 1 feet
above floor right across the long wall eqidistant from both the ends.
If the width of the room is 12m and 12m, what distance is to be
travelled by the spider to catch the fly? if it takes the shortest
path.
7) Ramesh sit around a round table with some other men. He has one
rupee more than his right person and this person in turn has 1 rupee
more than the person to his right and so on, Ramesh decided to give
1 rupee to his right & he in turn 2 rupees to his right and 3 rupees
to his right & so on. This process went on till a person has
'no money' to give to his right. At this time he has 4 times the
money to his right person. How many men are there along with Ramesh
and what is the money with poorest fellow.
8)Question related to probabilities of removing the red ball from a
basket,given that two balls are removed from the basket and the other
ball is red. The basket contains blue,red,yellow balls.
9)Venkat has 1boy&2daughters.The product of these children age is 72.
The sum of their ages give the door numberof Venkat.Boy is elder of
three.Can you tell the ages of all the three.
ANALYTICAL
----------
1)L:says all of my other 4 friends have money
M:says that P said that exact one has money
N:says that L said that precisely two have money
O:says that M said that 3 of others have money.
P:Land N said that they have money.
all are liers.Who has money&who doesn't have?
2)A hotel has two,the east wing and the west wing.some east wing rooms
but not all have an ocean view(OV).All WW have a harbour view(HV).The
charge for all rooms is identical, except as follows
* Extra charge for all HV rooms on or above the 3rd floor
Page 2
infotest5
* Extra charge for all OV rooms except those without balcony
* Extra charge for some HV rooms on the first two floor&some EW rooms
without OV but having kitchen facilities. (GRE modrl Test 3-question
1J-22)
3)Post man has a data of name surname door no.pet name of 4 families.
But only one is correct for each family.There are a set of statements
&questions.
4)4 couples have a party.Depending on the set of statements,find who
insulted whom and who is the host of the party.
5)5 women given some of their heights(tall,medium,short)Hair( long,
plainted),stards(Black or Brown), sari,2 medium,2-short.Tall->no
sari.Plainted->medium.Answer the combinations.
1) A person has to go both Northwards&Southwards in search of a job.
He decides to go by the first train he encounters. There are trains for
every 15 min both southwards and northwards. First train towards south is at 6:00 A.M. and that towards North is at 6:10 .If the person arrives at any random time,what is the probability that he gets into a train towards North.
2) A person has his own coach&whenever he goes to railway station he
takes his coach.One day he was supposed to reach the railway station
at 5 O'clock. But he finished his work early and reached at 3O'clock.
Then he rung up his residence and asked to send the coach immediately. He came to know that the coach has left just now to the railway station. He thought that the coach has left just now to the railway station. He thought that he should not waste his time and started moving towards his residence at the speed of 3mi/hr.On the way,he gets the coach and reaches home at 6 o'clock. How far is his residence from railway station.
3)Radha, Geeta& Revathi went for a picnic. After a few days they forgot the date,day and month on which they went to picnic.Radha said that it was on Thursday,May 8 and Geeta said that it was Thursday May10.Revathi said Friday Jun 8.Now one of them told all things wrongly,others one thing wrong and the last two things wrongly. If April 1st is tuesdaywhat is the right day,date and month?

Infosys Test Paper 3

INFOSYS
PART 1
1). A beggr collects cigarette stubs and makes one ful cigarette
with every 7 stubs. Once he gets 49 stubs . How many cigarettes
can he smoke totally.
Ans. 8
2). A soldiar looses his way in a thick jungle at random walks
from his camp but mathematically in an interestingg fashion.
First he walks one mile east then half mile to north. Then 1/4
mile to west, then 1/8 mile to south and so on making a loop.
Finally hoe far he is from his camp and in which direction.
ans: in north and south directions
1/2 - 1/8 + 1/32 - 1/128 + 1/512 - and so on
= 1/2/((1-(-1/4))
similarly in east and west directions
1- 1/4 + 1/16 - 1/64 + 1/256 - and so on
= 1/(( 1- ( - 1/4))
add both the answers
3). hoe 1000000000 can be written as a product of two factors
neither of them containing zeros
Ans 2 power 9 x 5 ppower 9 ( check the answer )
4). Conversation between two mathematcians:
first : I have three childern. Thew pproduct of their ages is 36
.. If you sum their ages . it is exactly same as my neighbour's
door number on my left. The sacond mathematiciaan verfies the
door number and says that the not sufficient . Then the first
says " o.k one more clue is that my youngest is the youngest"
Immmediately the second mathematician answers . Can you aanswer
the questoion asked by the first mathematician?
What are the childeren ages? ans 2 and 3 and 6
5).. Light glows for every 13 seconds . How many times did it
between 1:57:58 and 3:20:47 am
ans : 383 + 1 = 384
6). 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns .
ALL tallest among each row aare asked to fall out . And the
shortest among THEM is A. Similarly after resuming that to their
originaal podsitions that the shorteest among each column are
asked to fall out. And the longest among them is B . Now who is
taller among A and B ?
ans A
7). A person spending out 1/3 for cloths , 1/5 of the remsaining
for food and 1/4 of the remaining for travelles is left with
Rs 100/- . How he had in the begining ?
ans RS 250/-
8). there are six boxes containing 5 , 7 , 14 , 16 , 18 , 29
Page 1
infotest4
balls of either red or blue in colour. Some boxes contain only
red balls and others contain only blue . One sales man sold one
box out of them and then he says " I have the same number of red
balls left out as that of blue ". Which box is the one he solds
out ?
Ans : total no of balls = 89 and (89-29 /2 = 60/2 = 30
and also 14 + 16 = 5 + 7 + 18 = 30
9). A chain is broken into three pieces of equal lenths
conttaining 3 links each. It is taken to a backsmith to join into
a single continuous one . How many links are to tobe opened to
make it ?
Ans : 2.
10). Grass in lawn grows equally thickand in a uniform rate. It
takes 24 days for 70 cows and 60 for 30 cows . How many cows can
eat away the same in 96 days.?
Ans : 18 or 19
11). There is a certain four digit number whose fourth digit is
twise the first digit.
Third digit is three more than second digit.
Sum of the first and fourth digits twise the third number.
What was that number ?
Ans : 2034 and 4368
If you qualify in the first part then you have to appear for
the second i.e the following part.
Part 2.
1. From a vessel on the first day, 1/3rd of the liquid
evaporates. On the second day 3/4th of the remaining liquid
evaporates. what fraction of the volume is present at the end of
the II day.
2. an orange galss has orange juice. and white glass has apple
juice. Bothe equal volume 50ml of the orange juice is taken and
poured into the apple juice. 50ml from the white glass is poured
into the orange glass. Of the two quantities, the amount of
apple juice in the orange glass and the amount of orange juice in
the white glass, which one is greater and by how much?
3. there is a 4 inch cube painted on all sides. this is cut
into no of 1 inch cubes. what is the no of cubes which have no
pointed sides.
4. sam and mala have a conversation. sam says i am vertainly not
over 40. mala says i am 38 and you are atleast 5 years older
than me. Now sam says you are atleast 39. all the sattements by
the two are false. How hold are they realy.
5. ram singh goes to his office in the city, every day from his
suburban house. his driver mangaram drops him at the railway
station in the morning and picks him up in the evening. Every
evening ram singh reaches the station at 5 o'clock. mangaram
also reaches at the same time. one day ramsingh started early
from his office and came to the station at 4 o'clock. not
wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram
starts at normal time, picks him up on the way and takes him back
house, half an hour early. how much time did ram singh walk.
6. in a railway station, there are tow trains going. One in the
harbor line and one in the main line, each having a frequency of
10 minutes. the main line service starts at 5 o'clock. the
harbor line starts at 5.02a.m. a man goes to the station every
day to catch the first train. what is the probability of man
catching the first train
7. some people went for vaction. unfortunately it rained for 13
days when they were there. but whenever it rained in the
morning, they had clean afternood and vice versa. In all they
enjoyed 11 morning and 12 afternoons. how many days did they
stay there totally
8. exalator problem repeat
9. a survey was taken among 100 people to firn their preference
of watching t.v. programmes. there are 3 channels. given no of
people who watch
at least channel 1
" " 2
" " 3
no channels at all
atleast channels 1and 3
" " 1 and 2
" " 2 and 3
find the no of people who watched all three.
10. albert and fernandes they have two leg swimming race. both
start from opposite and of the pool. On the first leg, the boys
pass each other at 18 mt from the deep end of the pool. during
the II leg they pass at 10 mt from the shallow end of the pool.
Both go at const speed. but one of them is faster. each boy
rests for 4 sec to see at the end of the i leg. what is the
length of the pool.
11. T H I S Each alphabet stands for one
I S digit, what is the maximum value T
-------------- can take
X F X X
X X U X
--------------
X X N X X
1. an escalator is descending at constant speed. A walks down
and takes 50 steps to reach the bottom. B runs down and takes 90
steps in the same time as A takes 10 steps. how many steps are
visible when the escalator is not operating.
2. every day a cyclist meets a train at a particular crossing.
the road is straight before the crossing and both are traveling
in the same direction. cyclist travels with a speed of 10 Kmph.
One day the cyclist comes late by 25 min. and meets the train 5km
before the crossing. what is the seppd of the train.
3. five persons muckerjee, misra, iyer, patil and sharma, all
take then first or middle names in the full names. There are 4
persons having I or middle name of kumar, 3 persons with mohan, 2
persons withdev and 1 anil.
--Either mukherjee and patil have a I or middle name of dev or
misra and iyer have their I or middle name of dev
--of mukherkjee and misre, either both of them have a first or
middle name of mohan or neither have a first or middle name of
mohan
--either iyer of sharma has a I or middle name of kumar hut not
both.
who has the I or middle name of anil
4. reading comprehension
5. a bird keeper has got Pigeon, M mynas and S sparrows. the
keeper goes for lunch leaving his assistant to watch the birds.
a. suppose p=10, m=5, s=8 when the bird keeper comes back, the
assistant informs the x birds have escaped. the bird keeper
exclaims oh no! all my sparrows are gone. how many birds flew
away.
b. when the bird keeper come back, the assistand told him that
x birds have escaped. the keeper realised that atleast2 sparrows
have escaped. what is minimum no of birds that can escape.
6. select from the five alternatives A,B,C,D,E
AT THE end of each question ,two conditions will be given.
the choices are to filled at follows.
a. if a definete conclusion can be drawn from condition 1
b. if a definete conclusion can be drawn from condition 2
c. if a definete conclusion can be drawn from condition 1 and 2
d. if a definete conclusion can be drawn from condition 1 or 2
e. no conclusion can be drawn using both conditions
7. there are N coins on a table. there are two players A&B.
you can take 1 or 2 coins at a time. the person who takes the
last coin is the loser. a always starts first if N=7
a) A can always win by taking two coins in his first chanse
b) B can win only if A takes two coins in his first chance.
c) B can always win by proper play
d) none of the above
2. A can win by proper play if N is equal to
a) 13 b) 37 c) 22 d) 34 e) 48 ans. e.
3. B can win by proper play if N is equal to
a) 25 b)26 c) 32 d) 41 e) none
4. if N<4,>

Infosys Test Paper 2

--------------------------------------------------------------
1)At 6'o clock clock ticks 6 times. The time between first and
last ticks was 30sec. How much time it takes at 12'o clock.
Ans. 66 sec. 2 marks.
2)Three friends divided some bullets equally. After all of them
shot 4 bullets the total no.of remaining bullets is equal to that of
one has after division. Find the original number divided.
Ans. x x x
x-4 x-4 x-4
3x-12 = x
x= 6
ans is 18 2 marks
3)A ship went on a voyage after 180 miles a plane statrted with 10
times
speed that of the ship. Find the distance when they meet from
starting point.
Ans. 180 + (x/10) = x
x = 20
ans is 180+20=200miles. 2 marks
4) Fill the empty slots.
Three FOOTBALL teams are there. Given below the list of maches.
played won lost draw Goals for Goals against
A 2 2 *0 *0 *7 1
B 2 *0 *1 1 2 4
C 2 *0 *1 *1 3 7
the slots with stars are answers. 4 marks
BC drew with 2-2
A won on B by 2-0
a won on C by 5-1
( YOU HAVE TO FILL THE BLANKS AT APPROPRIATE STAR SYMBOLS.)`
5) There are 3 societies a,b,c. a lent tractors to b and c as many
as they had. After some time b gave as many tractors to a and c
as many as they have. After sometime c did the same thing.
At the end of this transaction each one of them had 24.
Find the tractors each orginally had.
Ans a had 39, b had 21, c had 12, 4 marks
6) There N stations on a railroad. After adding x stations 46 additional
tickets have to be printed. Find N and X.
Ans. let N(N-1) = t;
(N+x)(N+x-1) = t+46;
trail and error method x=2 and N=11 4 marks
7)Given that April 1 is tuesday. a,b,c are 3 persons told that their
farewell party was on
a - may 8, thursday
b - may 10,tuesday
c - june 8, friday
Out of a,b,c one is only correct one of the regarding month,day,date.
Other told two correct and the third person told all wrong.What is
correct date,month,day. 5 marks
(ans may be MAY 10 SUNDAY. check once again)
8)There are 4 parties. df,gs,dl(depositloss),ew ran for a contest.
Anup,Sujit,John made the following statements regarding results.
Anup said either df or ew will definitely win
sujit said he is confident that df will not win
John said he is confident that neither ew nor dl will win
the result has come. only one of the above three has made a correct
statement. Who has made the correct statement and who has won
the contest. 5 marks.
(ans DL )
9)Five people a,b,c,d,e are related to each other. Four of them make
one true statement each as follows.
i) b is my father's brother. (ans. d said this)
ii)e is my mother-in-law. ( b )
iii)c is my son-in-law's brother. ( e )
iv)a is my brother's wife. (c)
10 marks.
10) All members of d are also members of a
All '' e '' d
all '' c '' both a and b
not all '' a are members of d
not all '' d '' e
Some questions on these conditions.(5questions 5 marks)
11)boys are allowed to watch football at c.v.Raman auditorium subjected to conditions.
i)the boy over age 16 can wear overcoat
ii)no boy over age 15 can wear cap
iii)to watch the football either he has to wear overcoat or cap
or both
iv) a boy with an umberella or above 16 or both cannot wear sweater
v) boys must either not watch football or wear sweater.
What is the appearence of the boy who is watching football.
Try to solve this question.................
YOU HAVE TO DO SOME ROUGH WORK FOR EACH QUESTION . IT WILL
CARRY SOME GRACE MARKS.