Friday, April 25, 2008

Hotel Management Questions 2

Numerical Ability
1. 54.327 × 357.2 × 0.0057 is the same as
(a) 54327 × 3572 × 0.0000057 (b) 5.4327 × 3.572 × 0.57
(c) 5.4327 × 3.572 × 5.7 (d) None of these
2. If 185 × 28 = 5180, 51.8 ÷ 18.5 is equal to
(a) 2.8 (b) 28 (c) 280 (d) None of these
3. The sum of the first 63 terms of the series
5 – 3 + 2 – 5 + 3 – 2 + 5 – 3 + 2 – 5…… is
(a) 5 (b) 4 (c) 3 (d) None of these
4. 70% of 280 is same as
(A) 7% of 28 (b) 25% of 140 (c) 40% of 490 (d) None of these
5. If the angles of a triangle be in the ratio 1 : 2 : 3, the sides will be in the ratio
(a) 1 : 2 : 3 (b) 1 : 3 : 2 (c) 3 : 2 : 2 (d) None of these
6. The value of 8-25 – 8-26 is
(a) 7 × 8-25 (b) 8 × 8-26 (c) 7 × 8-26 (d) None of these
7. An iron cube of side 10 cm is hammered into a rectangular sheet of thickness 0.5 cm. If the sides of
the sheet be in the ratio 1 : 5, the sides are
(a) 10 cm, 50 cm (b) 20 cm, 100 cm
(c) 40 cm, 200 cm (d) None of these
8. The base of a right prism is a pentagon whose sides are in the ratio 1 : 2 : 2 : 1 : 2 and its height
is 10 cm. If the longest side of the base be 6 cm. the volume of the prism is
(a) 270 cm3 (b) 360 cm3 (c) 540 cm3 (d) None of these
9. If x is an even number then x4n, where n is a positive integer, will always have
(a) Zero in the unit place. (b) 6 in the unit place.
(c) either 0 or 6 in the unit place. (d) None of these
10. The base of a solid cylinder of height 10 cm is a semi–circle of radius 7 cm. its total surface is
(a) 154 cm2 (b) 176 cm2 (c) 514 cm2 (d) None of these
11. If two numbers are respectively 28% and 70% of a third number, what percentage is the first number
of the second number?
(a) 15% (b) 30% (c) 35% (d) None of these
12. By selling a transistor for Rs. 572 a shopkeeper earns a profit equivalent to 30% of the cost price of
the transistor. What is the cost price of the transistor?
(a) Rs.340 (b) Rs.400 (c) Rs.440 (d) None of these
13. A, B and c together can finish a work in 10 days. A alone can do it in 24 days while B can do it in 30
days. A and B work together for 12 days and leave the rest of the work to be completed by C. How
many days will C take to do the rest of the work?
(a) 4 (b) 6 (c) 8 (d) None of these
14. The cube of a number is 8 times the cube of another number. If the sum of the cubes of the numbers
be 243, the difference of the numbers is
(a) 3 (b) 4 (c) 6 (d) None of these
15. The smallest value of n for which 2n + 1 is NOT a prime number is
(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) None of these
16. If mn. nm = 800, the value of n/m is
(a) 1/2 (b) 1/5 (c) 4/5 (d) None of these
17. If one number is 80% of the other and 4 times the sum of their squares is 656, the numbers are
(a) 4, 5 (b) 8, 10 (c) 16, 20 (d) None of these
18. The sum of two numbers is 28/25 of the first number. The second number is……. of the first.
(a) 12% (b) 14% (c) 16% (d) None of these
19. The number prime factors of (3.5)12 (2.7)10 (10)25 is
(a) 47 (b) 60 (c) 72 (d) None of these
20. A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both the
taps are opened simultaneously, after how much time will the cistern get filled?
(a) 4.5 hr (b) 5 hr (c) 7.2 hr (d) None of these
21. A family consists of grand-children. The average age of the grand-parents is 67 years, that of the
parents 35 year and of the grand-children it is 6 year. What is the average age of the family?
(a)
7
28 4 (b)
7
315 (c)
7
32 1 (d) None of these
22. The value of
75.458 40.374
(67.542)2 (32.458)2


is
(a) 1 (b) 10 (c) 100 (d) None of these
23. The value of (1296)0.75 (36)-1 is
(a) 36 (b) 196 (c) 1176 (d) None of these
24. If 8.5 -
⎭ ⎬ ⎫
⎩ ⎨ ⎧
÷ × ⎟⎠

⎜⎝
− ⎛ + 2.8 ÷ x 4.25 (0.2)2
2
7 1
2
5 1 = 306, the value of x is
(a) 1.75 (b) 3.5 (c) 7 (d) None of these
25. On a sum of money the simple interest for two years is Rs. 660 while the compound interest being the
same in both the cases. The rate of interest is
(a) 10% (b) 10.5% (c) 12% (d) None of these
26. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 sec and 17 sec
respectively and they crossed each other in 23 sec. The ratio of their speed is
(a) 3 : 2 (b) 3 : 4 (c) 1 : 3 (d) None of these
27. If the number 357*25* is divisible by both 3 and 5, the missing digits in the unit place and the
thousandth place respectively are
(a) 0, 6 (b) 5, 1 (c) 5, 4 (d) None of these
28. If x*y =
1/ 3 1/ 3
2 / 3 2 / 3
x y
(x y )(x y)
+
− −
, then 0.027 *0.008 is
(a) 0.19 (b) 0.019 (c) 0.0019 (d) None of these
29. A, B and C center into a partnership. They invest Rs.40, 000, Rs.80, 000 and Rs.1, 20, 000
respectively. At the end of the first year B withdraws Rs. 40, 000 while at the end of the second year
C withdraws Rs.80, 000. in what ratio will the profit be shared at the end of three years?
(a) 2 : 3 : 5 (b) 3 : 4 : 7 (c) 4 : 5: 9 (d) None of these
30. How many figures are required for numbering a book having 350 pages?
(a) 350 (b) 750 (c) 942 (d) None of these
Scientific Aptitude
31. Which of the following groups includes diseases caused by bacteria?
(a) Pneumonia, tetanus and diabetes (b) Pneumonia, tetanus and scurvy
(c) Typhoid, measles and cholera (d) Typhoid, pneumonia and tuberculosis.
32. What would happen if the number of tigers is increased in a balanced forest community?
(a) Better balance (b) Decrease in plant biomass
(c) Decrease in deer population (d) Increase in the population of primary carnivores.
33. Which of the following stages of nuclear division involves replication of DNA molecules in order to
duplicate chromosomes?
(a) Metaphase (b) Prophase (c) Anaphase (d) Inter phase.
34. Genetic variation in the progeny is brought about usually by
(a) Crossing over. (b) Vegetative propagation
(c) Mitotic division (d) asexual multiplication.
35. Which of the following energy conversions takes place to carry out the process of photosynthesis?
(a) Light energy to biochemical (b) Light energy to thermal
(c) Thermal to biochemical (d) Heat energy to kinetic energy.
36. How many kilojoules energy per hour per kg of body weight is normally used by a person while
sleeping?
(a) 4.62 kj (b) 6.47kj (c) 7.39 kj (d) 8.32 kj
37. Which of the following pairs shows only fat soluble vitamins?
(a) Riboflavin and retinol (b) Calciferol and retinol
(c) Riboflavin and tocoferol (d) Ascorbic acid and calciferol.
38. Which of the following pairs shows only fat soluble vitamins?
(a) Vitamin D (b) Vitamin A (c) Vitamin C (d) Vitamin B1
39. Which pair of diseases may result if a baby is deficient in protein?
(a) Kwashiorkor and pellagra (b) Kwashiorkor and rickets
(c) Kwashiorkor and marasmus (d) Marasmus and Osteomalacea.
40. Which two fumigants are used for controlling pests in stored grains?
(a) Pyrethrum and ethylene dibromide (b) Aluminum phosphide and malathion
(c) Ethylene dobromide and zinc phosphide (d) Ethylene dibromide and aluminum phosphide
41. Which of the following gases may cause acid rain in an industrial area?
(a) CO2 (b) CO (c) S)2 (d) CH4
42. Which of the following pairs of organisms represents host-parasite relationship?
(a) Tiger and deer (b) Man and lice
(c) Man and elephant (d) Pea plant and Rhizobium
43. Mosquitoes are not used to live in oceans because their body cannot tolerate
(a) cold water (b) hot water (c) salt water. (d) fresh water
44. Which term is used for the individuals of a species living together in a locality?
(a) Community (b) Population (c) Ecosystem (d) Biosphere
45. Which two elements are used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?
(a) Boron and cadmium (b) Boron and plutonium
(c) Cadmium and uranium (d) Uranium and boron
46. Which among the following four planets is the smallest in size?
(a) Venus (b) Mars (c) Earth (d) Saturn
47. Which of the following four gases is in the maximum proportion in the air?
(a) O2 (b) N2 (c) CO2 (d) SO2
48. In which of the following situations is the friction exerted by the road disadvantageous?
(a) When a child walks on the road. (b) When a bus driver stops his bus.
(c) When a car intends to slow down its speed (d) when a car intends to increase its speed.
49. If the distance between two bodies is doubled, how many times would become their attraction force?
(a) Four times (b) Doubled (c) One-half (d) One-fourth
50. On which of the following quantities does the time period of a simple pendulum depend?
(a) Mass (b) Energy (c) Length (d) Amplitude
51. Which of the following quantities is transferred from one place to another by waves?
(a) Energy (b) Wavelength (c) Velocity (d) Mass
52. Which kind of energy is possessed by the water filled in the reservoir of a dam?
(a) Potential energy (b) Kinetic energy (c) electric energy (d) Light energy
53. Which of the following substances is the most important constituent of biogas?
(a) H2S (b) CO2 (c) CH4 (d) H2
54. Which of the following elements are the main constituents of bronze?
(a) Nickel and chromium (b) Lead and tin
(c) Copper and Zinc (d) Copper and tin.
55. When chlorine is passed over solid slaked lime, which of the following substances is formed?
(a) Plaster of Paris (b) Bleaching Powder
(c) Common salt (d) Washing soda.
56. Which of the following substances makes nylon?
(a) Polymide fibre (b) Polyester fibre (c) Cellulose fibre (d) Polyethylene fibre
57. Which of the following characteristics is common in both Cathode-rays and X-rays?
(a) Both are positively-charged (b) Both are negatively-charged
(c) Both travel in a straight line (c) Both do not get deflected in an electric fields
58. What is the molecular mass of water?
(a) 34 (b) 33 (c) 20 (d) 18
59. Which of the following substances is made of only one type of molecules?
(a) carbon-dioxide (b) Air (c) Lemonade (d) Vinegar.
60. Which of the following elements possesses electronic configuration 2, 8, 1 in its neutral atoms?
(a) Carbon (b) Oxygen (c) Sodium (d) Sulphur
Answers
1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (c)
7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (d) 11. (d) 12. (c)
13. (a) 14. (a) 15. (b) 16. (d) 17. (b) 18. (a)
19. (d) 20. (c) 21. (b) 22. (c) 23. (d) 24. (b)
25. (d) 26. (a) 27. (d) 28. (c) 29. (b) 30. (c)
31. (d) 32. (c) 33. (b) 34. (a) 35. (a) 36. (a)
37. (b) 38. (b) 39. (c) 40. (d) 41. (c) 42. (b)
43. (c) 44. (b) 45. (a) 46. (b) 47. (b) 48. (d)
49. (d) 50. (c) 51. (a) 52. (a) 53. (c) 54. (d)
55. (b) 56. (a) 57. (c) 58. (d) 59. (a) 60. (c)

2 comments:

didyoufindwealth said...

i think it,s a great post.

Troy Bingham - Phone Dialer said...

So you are saying there's a chance. Is this for real?