Friday, April 25, 2008

Hotel Management Questions

Numerical Ability
1. 0.0025 × 2.25 × 0.0001 =?
(a) 0.075 (b) 0.0075 (c) 0.000075 (d) None of these
2. In a competitive examination 5% of the applicants were found ineligible and 85% of the eligible
candidates belonged to the general category. If 4,275 eligible candidates belonged to other categories,
how many candidates applied for the examination?
(a) 30,000 (b) 35,000 (c) 37,000 (d) None of these
3. A commission agent allows a rebate of 2% to an investor while the company pays an interest of 15% on
the investment. What rate of interest does the investor actually earn on his investment?
(a) 15
15% (b) 17% (c) 15% (d) None of these
4. Working on an assembly line a woman worker manufactures 15 bases for an instrument while a man
worker fixes 12 super structures per hour. Working eight hours a day how many men and women
respectively are needed to assemble 2400 pieces in a day?
(a) 200, 160 (b) 120, 96 (c) 25, 20 (d) None of these
5. When the sum of two numbers is multiplied by 5 the product is divisible by 15. Which one of the
following pairs of numbers does not satisfy the above condition?
(a) 240, 335 (b) 250, 341 (c) 245, 342 (d) None of these
6. Which one of the following pairs of fractions adds up to a number greater than 5?
, 11
13 (b)
, 8
11 (c)
, 11
7 (d) None of these
7. Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for 14 months, 8
months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?
(a) 38 : 28 : 21 (b) 5 : 7 : 8 (c) 20 : 49 : 64 (d) None of these
8. The price of a TV set worth Rs. 20,000 is to be paid in 20 installments of Rs. 1,000 each. If the rate of
interest be 6% per annum, and the first installment to paid at the time of purchase the value of the last
installment covering the interest as well will be
(a) Rs. 3,000 (b) Rs. 2,050 (c) Rs. 1,050 (d) None of these
9. A is 30% more efficient than B. How much time will they working together take to complete a job which
A alone could have done in 23 days?
(a) 11 days (b) 13 days (c) 20
3 days (d) None of these
10. A dry–fruit seller mixes three varieties of walnuts costing Rs. 50, Rs. 20 and RS. 30 per kg in the ratio
2 : 4 : 3 in terms of weight and sells the mixture at Rs. 33 per kg. What percentage of profit does he
(a) 8% (b) 9% (c) 10% (d) None of these
11. 5
2 ÷?
5 =2
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) None of these
12. 3 9.261=?
(a) 2.1 (b) 3.1 (c) 4.1 (d) None of these
13. ⎟

⎜ ⎜

121 ÷ ? =0.2
1 (b)
9 (c)
16 (d) None of these
14. The mean proportional of 234 and 104 is
(a) 12 (b) 39 (c) 54 (d) None of these
15. (5)24 (8)16 (25)12 = (10)?
(a) 24 (b) 48 (c) 60 (d) None of these
16. A solid circular cylindrical block of radius 12 cm and height 18 cm is mounted with a conical block of
radius 12 cm and height 5 cm. The total lateral surface of the solid thus formed is
(a) 528 cm2 (b) 1357
5 cm2 (c) 1848 cm2 (d) None of these
17. A sum of Rs. 650 is divided between A and B in such a manner that in every 100 rupees A gets 30
rupees more than B. How much does B get?
(a) Rs. 227.50 (b) Rs. 422.50 (c) Rs. 22.75 (d) None of these
18. When 52416 is divided by 312, the quotient is 168. What will be the quotient when 52.416 is divided by
(a) 3.12 (b) 312 (c) 3120 (d) None of these
19. If a2 + b2 = 45 and b2 + c2 = 40, and if a, b, c are integers, then a and c respectively are
(a) 3, 2 (b) 5, 4 (c) 2, 6 (d) None of these
20. Of four numbers the first is twice the second, the second is one–third of the third and the third is 5 times
the fourth. The average of the numbers is 24.75. The largest of these numbers is
(a) 9 (b) 25 (c) 30 (d) None of these
21. The number of prime factors in 12 11
12 28 16
(14) (21)
(6) (35) (15) is
(a) 56 (b) 66 (c) 112 (d) None of these
22. 2 6.25 ÷ ? = 10–1
(a) 25 (b) 0.25 (c) 0.0025 (d) None of these
23. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as
(a) 20% of a (b) 5% of a (c) 4% of a (d) None of these
24. If 1369 + 0.0615 + x = 37.25, then x is equal to
(a) 10–1 (b) 10–2 (c) 10–3 (d) None of these
25. The sum of the first 20 terms of the series
5 6
6 7
7 8
+… is
(a) 0.16 (b) 1.6 (c) 16 (d) None of these
Answer Key
1(d) 2(a) 3(a) 4(c) 5(c) 6(b) 7(c) 8(d)
9(d) 10(c) 11(a) 12(a) 13(d) 14(d) 15(b) 16(c)
17(a) 18(c) 19(a) 20(d) 21(b) 22(d) 23(c) 24(c)
Scientific Aptitude
26. Which of the following groups includes organs of the same organ–system?
(a) Trachea, Oesophagus, Stomach (b) Pancreas, Lungs, Pharynx
(c) Oesophagus, Rectum, Stomach (d) Stomach, Pancreas, Heart.
27. The desert rat burrows deep in the soil to get
(a) plenty of food and water (b) a dry and airy place
(c) food, water and shelter. (d) a cool and moist place
28 A species is defined as a group of individuals which in nature can
(a) interbreed. (b) live together. (c) roost together. (d) eat similar
29. Which of the following stages of nuclear division involves replication of DNA molecules?
(a) Anaphase (b) Prophase (c) Metaphase (d) Interphase
30. Which of the following compounds possesses molecules having both covalent and ionic bonds?
(a) NaCl (b) NaOH (c) H2O (d) CO2
31. The chemical reaction, A + B 􀃆 C is likely to take place when
(a) C is in a higher energy state than A. (b) C is in a higher energy state than B.
(c) C is in a lower energy state than A + B (d) A + B are in a lower energy state than C.
32. Which of the following factors governs largely the chemical properties of an element?
(a) Number of electrons in the outer most shell. (b) Number of electrons in the innermost shell.
(c) Number of protons in the nucleus. (d) Number of protons and neutrons in the nucleus.
33. A piece of white phosphorus kept on a glass slide glows in the dark because it
(a) emits radiations (b) gets oxidized emitting light
(c) reflects light like a diamond (d) gets transformed into red phosphorus
34. Which of the following observations shows the presence of argemone oil in the mustard in the mustard
(a) Pink colour on shaking the oil with conc. HCl and a pinch of sugar.
(b) Pink colour on shaking the oil with conc. HCl.
(c) Reddish brown colour on shaking the oil with conc. HNO3.
(d) Reddish brown colour on shaking the oil with water and a pinch of common salt.
35. A boat at anchor is rocked by water waves. If its two consecutive crests are 100 m apart and its velocity
is 25 m/s, how often do the crests reach the boat?
(a) 4.0s (b) 2.0s (c) 0.5s (d) 0.25s
36. Why do passengers in a moving bus fall forward when it stops suddenly?
(a) Because passengers continue to remain at rest as before.
(b) Because passengers continue to feel moving as before.
(c) Because passengers suddenly stop to feel moving as before.
(d) Because the inertia of passengers is more than that of the bus.
37. When is the speed of the bob of an oscillating pendulum maximum?
(a) At the mean position.
(b) At the extreme positions.
(c) Before reaching the extreme position.
(d) In between the mean and extreme positions.
38. Which of the following notations represents an isotope?
(a) 39K19
(b) 23Na11
(c) 14N7
(d) 14C6
39. A neutral atom of an element has a nucleus with a nuclear charge 13 times and mass 27 times that of
hydrogen nucleus. How many electrons would be in its positively charged ion?
(a) 27
(b) 14
(c) 13
(d) 10
40. How many kilojoules of energy is normally required daily by a teenager?
(a) 6,000
(b) 11,000
(c) 14,000
(d) 16,000
41. The conservation of wild relatives of cultivated plants is emphasized because they
(a) give better yield than cultivated plants.
(b) help understand the origin of cultivated plants.
(c) serve as valuable fodder plants.
(d) provide useful genes for plant breeding.
42. Which of the following plant pests damages crops by sucking plant juices but neither it drill holes in
plants nor chew plant parts?
(a) Aphid
(b) Beetle
(c) Locust
(d) Weevil
43. Which vitamins are lost substantially on washing sprouted wheat grains with water repeatedly?
(a) Vitamins C and K
(b) Vitamins B4 and K
(c) Vitamins B1 and B4
(d) Vitamins A and B1
44. The following 4–step food – chain operates in a thick forest:
Grass 􀃆 Insect 􀃆 Snake 􀃆 Peacock
Which of these organisms is classified as secondary consumer?
(a) Peacock
(b) Grass
(c) Insect
(d) Snake
45. Meninges are
(a) membranes covering the heart.
(b) connective tissue membranes covering the brain.
(c) secretion of the pancreas.
(d) myelin shealth on the nerve fibre.
46. Frequency of A.C. mains in India is
(a) 50 cps
(b) 60 cps
(c) 100 cps
(d) 120 cps
47. The distance of distinct vision for a normal human eye is
(a) 60 cm
(b) 25 cm
(c) 15 cm
(d) None of these
48. Rauwolfia serpentiana is useful in the control of
(a) tuberculosis
(b) whooping cough.
(c) hydrophobia.
(d) blood pressure.
49. Nitrolim is a mixture of
(a) calcium and nitrogen.
(b) nitrogen and aluminium.
(c) calcium cynamide and coke.
(d) calcium carbide and nitrogen.
50. Which part of the carpel receives pollen grains as a result of pollination?
(a) Style. (b) Stigma. (c) Ovary (d) Pollen tube.
Answer Key
26(c) 27(d) 28(a) 29(d) 30(b) 31(c) 32(a) 33(a) 34(c)
35(d) 36(b) 37(a) 38(c) 39(d) 40(b) 41(d) 42(a) 43(c)
44(d) 45(b) 46(a) 47(b) 48(d) 49(d) 50(b)

No comments: